Algemeen directeur... Henrico Soede

Benieuwd wie onze collega’s nu werkelijk zijn? Wat doen ze in hun vrije tijd en wat vinden ze echt belangrijk in hun rol? Hoe zien zij de technische arbeidsmarkt? Lees het verder in dit interview met onze Algemeen Directeur Henrico Soede, Lees verder over de ontwikkelingen binnen AXS en binnen de markt die Henrico heeft gezien de afgelopen jaren.

Henrico

Algemeen directeur… Henrico Soede

Henrico, vertel eens iets over jezelf!

Ik ben Henrico Soede, 40 jaar en algemeen directeur bij AXS Techniek sinds een aantal jaar. Ik kom niet uit Rotterdam, maar ben hier naar toe gekomen vanwege werk. In mijn vrije tijd sport ik veel. Ik ren en klim een paar keer in de week. Mijn vakanties zijn ook heel sportief. Ik heb bijvoorbeeld geklommen in de Pyreneeën of ik ga de bergen in met vrienden in IJsland, Amerika, Noorwegen of Argentinië. Ik ben gek op avontuurlijke vakanties.

Sinds kort woon ik samen met mijn vrouw. We hebben een oude boerderij  gekocht, uit 1850. Daar waren we erg druk mee. Gelukkig ben ik erg handig met timmeren! Nu is het giga project net helemaal af!

Hoeveel jaar ben je al actief voor AXS Techniek?

Bijna 12 jaar. In 2008 ben ik hier begonnen, toen zaten we nog op Marconiplein. Ik ben begonnen met het normale inwerktraject, hierna een afdeling geleid en uiteindelijk doorgegroeid naar algemeen directeur

Na twee jaar kreeg ik de verantwoordelijkheid over mijn eigen afdeling. Ik begon met één iemand inwerken en uiteindelijk heb ik dit verder uitgebouwd.

Wat heb je in deze jaren gedaan?

We zijn best een compacte organisatie. We zitten met zijn allen op een vloer dus het is best een platte organisatie. Naast de aansturing van de afdelingen en vestigingen hou ik mij ook actief bezig met het inwerken van nieuwe collega’s

Daarnaast denk ik na over AXS zelf. Waar gaan we naar toe met de organisatie? Wat is wel goed en wat is niet goed? Dit vind ik een mooie rol. Ik ben niet alleen bedrijfskundig bezig, maar ook met de processen op de werkvloer. Ik weet waar collega’s mee bezig zijn en waar ik ze in kan ondersteunen. De markt verandert erg, daarom denk ik dat het ook goed is om actief bezig te blijven op de werkvloer zodat je kan zien waar we staan en waar we heen gaan. Daarbij kunnen we bij AXS in korte lijnen naar elkaar schakelen. Ook vind ik het super dat iedereen zijn schouders eronder zet en gaat voor het resultaat. Daar haal ik veel motivatie uit.

Wat maakt het werken voor AXS Techniek zo leuk?

Hetgeen wat het voor mij leuk maakt, is het leuke team om mee samen te werken. Het is een jong, hardwerkend team dat onwijs voor het resultaat gaat. Ik heb veel bedrijven gezien waar dit minder te zien was, vandaar dat het motiveert om er echt wat van te maken bij AXS. De groei die wij doormaken is ver boven wat gebruikelijk is in de markt en daar ben ik erg trots op.

Daarnaast vind ik de business waar we in zitten ook heel tof. Het zoeken voor bedrijven én voor banen voor mensen is essentieel. Je komt dicht bij de kern van personen. Banen zijn belangrijk voor mensen en wat zij precies willen vind ik interessant om uit te zoeken. Daarnaast zijn wij ook een belangrijke factor voor het bedrijf. Als je als bedrijf je mensen niet hebt, functioneert je business minder goed. Natuurlijk zijn ze niet 100% afhankelijk van ons, als AXS, maar we leveren daar zeker een bijdrage aan. Daarom merk je dat het weldegelijke belangrijk is wat je doet voor de bedrijven en voor de kandidaten. Het gaat niet om een pakje suiker wat je jouw kandidaten biedt. Het gaat om échte dingen. Ik vind het leuk om daartussen te schuiven.

Wat maakt AXS uniek voor jou?

Bedrijven lijken natuurlijk veel op elkaar, maar hetgeen waar wij als AXS zijnde ons erg goed in onderscheiden is de manier waarop wij met onze mensen, zowel intern als extern, omgaan. Onze mensen intern leiden we op. We proberen een bepaald kwaliteitsniveau te waarborgen. We zorgen dat ze opleidingen en cursussen krijgen en dat zij zichzelf kunnen blijven ontwikkelen en groeien binnen de organisatie.

Ook voor de mensen die bij ons in dienst zijn denk ik dat we een goede werkgever zijn, omdat we de vinger aan de pols houden. We hebben kennismakingsgesprekken om te kijken wat ze willen en wat ze kunnen. Ook wanneer ze voor ons werken, houden we contact met ze door o.a. evaluatiegesprekken. We geven begeleiding en scholing. Ik denk dat mensen echt beter van ons worden als ze via ons werken. Hierin onderscheiden we ons echt. We gooien kandidaten niet zomaar over de schutting, maar voegen echt iets toe i.p.v. dat we alleen maar iets komen halen. 

Waar haal jij het meeste voldoening uit in jouw werk?

De successen van de mensen vind ik mooi om te zien. Dit is bijvoorbeeld zo als een afdeling goed functioneert of als de mensen individueel groeien. Als mensen doelen bereiken en als ze groeien in hun rol als persoon of als adviseur. Dat is natuurlijk een ontwikkeling die mensen zelf meemaken, maar ik vind het mooi om daar aan bij te dragen en te kijken hoe dat verloopt en het zich ontwikkelt. Het leukste om te zien, blijft wanneer iemand écht goed in zijn beroep wordt.  

Stel, jij bent een kandidaat. Waarom zou je voor AXS Techniek kiezen?

Natuurlijk omdat wij het beste bedrijf zijn om een goede baan te vinden! Nee, ik vind dat we echt waarde toevoegen. We kijken naar jou als persoon en kijken naar wat je wilt en wat je kan. Ook als je voor ons werkt zorgen we voor een stuk loopbaan begeleiding en trainingen. We kijken naar hoe we jou op de geschikte plek kunnen krijgen. Soms kan dat op korter termijn en soms moeten we een paar tussenstappen nemen voordat je daar kan komen. Daarin helpen we onze kandidaten en ik denk dat we daar een hoop kennis in hebben. We proberen mensen echt verder te helpen in hun carrière en in de mogelijkheden die ze hebben.

We hebben toegang tot betere bedrijven, betere functies en we kunnen beter inschatten wat andere mogelijkheden en functies voor hun zijn.

Zo kan je ook de persoonlijke schakel, waar wij voor staan, zien terug komen. De adviseur kent de kandidaat en kent het bedrijf waar de kandidaat voorgesteld wordt. De adviseur is eigenlijk je loopbaanbegeleider of in ieder geval je eerste aanspreekpunt. Door dit persoonlijk contact kunnen we beter inschatten hoe het gaat, wat je wilt en hoe wij jou daar kunnen krijgen.

Kan je jouw visie op de technische arbeidsmarkt vertellen? Wat valt je op in de markt?

Technisch personeel wordt steeds schaarser en het wordt steeds lastiger om hierin goede mensen te vinden voor een goede functie. Daarom vind ik dat wij als AXS een belangrijke rol hebben binnen de markt, omdat wij voor zowel de kandidaten als de bedrijven een meerwaarde hebben. Voor veel technisch personeel is er een "mismatch" en ontbreekt het wel eens in opleiding en motivatie. We proberen deze gaten zo veel mogelijk te vullen met het aanbieden van trainingen en opleidingen. Ook aan de kant van bedrijven, door veel contact te hebben en veel ervaring op te doen binnen de markt, weten we precies wat deze bedrijven willen en wat wij ze kunnen bieden.

Uiteindelijk denk ik dat het lastiger wordt, doordat de eisen steeds hoger worden. Ook zullen er steeds meer geautomatiseerde systemen komen, waardoor wij als bedrijf dat voor kwaliteit en meerwaarde staat het moeilijker zal krijgen. Ik zie in de toekomst dat er apps of sites komen, die vraag en aanbod bij elkaar brengen, steeds meer opkomen. Hier wordt dan niet gekeken naar de kandidaat als persoon. Dit geeft AXS Techniek een meerwaarde. Wij voegen echt iets toe aan de kandidaten qua opleidingen, qua geschikte functies en richtingen waar ze zich in kunnen ontwikkelen en welke functie ze moeten beoefenen om door te groeien en een volgende stap te zetten in hun carrière. Ik denk dat we ze daarin kunnen assisteren, ondanks dat die markt steeds krapper wordt.  

Onze locaties

Rotterdam

Kralingseweg 233-1
3062 CE Rotterdam
 : +31 (0)10 410 35 36
 : +31 (0)6 420 61 241
 : info@axstechniek.nl

Amsterdam


WTC - Amsterdam
 : +31 (0)20 575 31 31
 : +31 (0)6 420 61 241
 : amsterdam@axstechniek.nl

Breda

Ceresstraat 1
4811 CA Breda
 : +31 (0)76 206 10 00
 : +31 (0)6 574 43 018
 : breda@axstechniek.nl