5 goede vragen die je zelf kunt stellen bij een sollicitatiegesprek

Zelf relevante en interessante vragen stellen tijdens een sollicitatiegesprek is makkelijker gezegd dan gedaan. Het zorgt er echter wel voor dat je een goede eerste indruk geeft als je de juiste vragen stelt. Daarom in dit artikel 5 vragen die je het beste kunt stellen!

 

 

 

  1. Welke uitdagingen heeft deze functie?

Gaat het werk inhoudelijk wel diep genoeg? Waar liggen de knelpunten van de functie? Hoe meer je inhoudelijk weet over de functie, hoe beter je je eigen verwachtingen ook kunt aanpassen. Door ook te vragen waar de hoogste prioriteiten liggen binnen de functie heb je een goed zicht op de werkzaamheden en de mogelijke druk die een functie met zich meeneemt.

 

  1. Hoe verloopt de samenwerking met de leidinggevende?

Hoe de organisatie is erg belangrijk om te weten voordat je ergens gaat werken. Is er een duidelijke hiërarchie of ziet iedereen elkaar als gelijken. Het is goed om voor jezelf van te voren te bepalen bij wat voor soort organisatie je wilt werken. Als je dat weet en je stelt deze vraag, heb je ook voor jezelf een goed beeld of dat je bij deze organisatie wilt werken.

  1. Wat maakt het prettig om bij dit bedrijf te werken?

Dit is ook een goede vraag om er achter te komen of je potentiele werkgever dezelfde normen en waarden deelt als jij. Past de werksfeer bij jou als persoon? Het is natuurlijk belangrijk dat jij met plezier naar je werk gaat en een belangrijk onderdeel daarvan is de sfeer op kantoor.

 

  1. Wat zijn de belangrijkste verantwoordelijkheden binnen de functie?

Door middel van deze vraag weet je waar de focus ligt binnen de werkzaamheden van de functie. Je weet dan waar het zwaartepunt ligt en hoe jezelf hier het beste op voor kunt bereiden.

 

  1. Wat zijn de doorgroeimogelijkheden voor deze functie?

Wil jij verder groeien binnen een bedrijf? Laat dit dan zeker merken met deze vraag. Je geeft aan dat je ambitieus bent en jezelf wilt ontwikkelen. Organisaties zien graag mensen die zich willen ontwikkelen en proactief zijn. 

Aan de slag

De vragen hierboven kun je in bijna ieder sollicitatiegesprek wel gebruiken. Stel geen vragen dubbel als ze bijvoorbeeld al voorbij gekomen zijn in het praatje van de organisatie. Zorg er ook voor dat je geen feitelijke vragen stelt die je zelf al op had kunnen zoeken op bijvoorbeeld de website. Dan lijkt het erop alsof jij je niet goed voorbereid hebt.

Stel open vragen. Dan geef je de mogelijkheid om een uitgebreid antwoord te krijgen. Als de bovenstaande vragen ook combineert met vragen die dieper in gaan op de functie, de specifieke werkzaamheden en het bedrijf heb je een volledig vragenpakket en weet je precies waar je aan toe bent!

 

 

Onze locaties

Rotterdam

Kralingseweg 233-1
3062 CE Rotterdam
 : +31 (0)10 410 35 36
 : +31 (0)6 420 61 241
 : info@axstechniek.nl

Amsterdam


WTC - Amsterdam
 : +31 (0)20 575 31 31
 : +31 (0)6 420 61 241
 : amsterdam@axstechniek.nl

Breda

Ceresstraat 1
4811 CA Breda
 : +31 (0)76 206 10 00
 : +31 (0)6 574 43 018
 : breda@axstechniek.nl