Verschil tussen een motivatiebrief en sollicitatiebrief

Potentiële werkgevers vragen steeds vaker naar een cv en een motivatiebrief in plaats van een sollicitatiebrief. Maar wat is nu precies het verschil tussen die 2? Het is begrijpelijk dat je hier soms als werkzoekende op vastloopt. Daarom in dit artikel de grootste verschillen en overeenkomsten.

 

 

 

 

Motivatiebrief versus sollicitatiebrief

Je cv bevat in principe alle informatie over welke opleidingen je afgerond hebt, welke cursussen je gevolgd hebt en bij welke bedrijven je werkervaring opgedaan hebt. Omdat deze informatie wel vaak beknopt is, weid je in een sollicitatiebrief vaak verder uit op deze ervaring en kennis.

Het ‘waarom’ wordt echter steeds belangrijker voor bedrijven. Waarom wil je werken bij juist deze organisatie? Waarom ben jij de juiste kandidaat? En waarom vind je juist deze functie interessant? In plaats van een sollicitatiebrief vragen bedrijven daarom steeds vaker om een motivatiebrief in plaats van een sollicitatiebrief. In een motivatiebrief benoem je niet je vaardigheden voor een bepaalde functie, maar de reden dat je geïnteresseerd bent.

Het verschil zit ‘m dus vooral in de details.

De motivatiebrief

Ga vooral in op je motivatie en probeer zo min mogelijk over je werkervaring te vermelden. Dit staat per slot van rekening al in je cv. Geef duidelijk antwoord op de belangrijkste waarom-vragen en onderbouw deze. 

Trek de aandacht met een goede opvallende openingszin. In deze openingszin wil je meteen je enthousiasme voor het bedrijf en de functie laten blijken. Ook de laatste zin is erg belangrijk omdat dit de zin is die het langste bij de lezer blijft hangen. Benoem bijvoorbeeld dat je alles graag toelicht in een persoonlijk gesprek. Laat ook hier je enthousiasme terugkomen.

Zorg ervoor dat je brief niet langer is dan 1 A4’tje. Bij sommige organisaties geven ze aan hoe lang je brief maximaal mag zijn. Zorg ervoor dat de brief dan niet langer is dan de aangegeven lengte. 

 

Overeenkomsten met een sollicitatiebrief

Naast de verschillen zijn er ook een aantal overeenkomsten. Net als bij een sollicitatiebrief is het belangrijk dat je bij een goede motivatiebrief beknopt de juiste informatie geeft. Natuurlijk wil je wel iets meer vertellen over de reden dat je ergens wilt werken of waarom je de functie wilt, maar houd het kort en bondig. Ook verwijs je in deze brief naar je cv voor extra informatie. Juist bij de motivatiebrief is dit van belang, omdat je in je brief je werkervaring en opleiding niet behandeld.

 Ook is het belangrijk dat je de spelling goed checkt en dat je voor iedere functie een nieuwe brief maakt met een nieuwe motivatie. Het zou erg vervelend zijn als je op bijvoorbeeld een werktuigbouw vacature solliciteert en je in je brief terug verwijst naar een vacature koeltechniek.

 Als laatste is de motivatiebrief eigenlijk een uitbreiding op een gedeelte van je sollicitatiebrief. In je sollicitatiebrief beschrijf je namelijk ook je motivatie voor een functie, maar dit in veel beknoptere mate. De motivatiebrief bevat deze al deze informatie, maar gaat hier veel inhoudelijker op in.

 Nog niet helemaal zeker waar je moet beginnen? Je kunt de tips voor een goede sollicitatiebrief op onze website ook gebruiken voor het schrijven van een goede motivatiebrief. Succes met schrijven.

 

Onze locaties

Rotterdam

Kralingseweg 233-1
3062 CE Rotterdam
 : +31 (0)10 410 35 36
 : +31 (0)6 420 61 241
 : info@axstechniek.nl

Amsterdam


WTC - Amsterdam
 : +31 (0)20 575 31 31
 : +31 (0)6 420 61 241
 : amsterdam@axstechniek.nl

Breda

Ceresstraat 1
4811 CA Breda
 : +31 (0)76 206 10 00
 : +31 (0)6 574 43 018
 : breda@axstechniek.nl