4 tips voor een korte krachtige sollicitatiebrief

Het blijft lastig; het schrijven van een goede, pakkende motivatiebrief. Bedrijven, recruiters en detacheringbureaus hebben geen interesse in lange levensverhalen, maar willen wel weten waarom jij de geschikte kandidaat bent.  Een goede sollicitatiebrief is kort en krachtig en bestaat uit maximaal 1 a4’tje. Maar hoe krijg je dit voor elkaar? In dit artikel geven we je 4 tips!

Sollicitatiebrief

1. Voorbereiden

Een overtuigende brief schrijven is misschien wel een van de moeilijkste zaken die er is. De schrijfstijl die je gebruikt moet passen bij het bedrijf en de vacature waarop je solliciteert en de opbouw bepaalt onder anderen of mensen verder lezen of niet.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg dat je, voordat je begint met schrijven het bedrijf waar je de brief naar stuurt bestudeert. Bekijk de website en andere uitingen. Hierdoor pas jij je schrijfstijl makkelijker aan. Schrijf op wie contactpersoon is voor de functie zodat je diegene aan kan schrijven. Dit maakt je brief persoonlijker en laat zien dat jij je ingelezen hebt.

Schrijf daarna je opbouw in steekwoorden op papier. Bekijk wat je per alinea wilt bespreken en hoe je dit het beste kunt benoemen. Probeer per alinea 1 onderwerp aan te houden en dus niet in herhaling te vallen.

 

2. Schrijf op maat

Je sollicitatiebrief moet ingaan op de waarom-vragen: waarom wil je bij ons werken, waarom deze functie en waarom denk je dat jij geschikt bent. Een motivatiebrief moet je altijd op maat maken per vacature. Het is logisch dat je gebruik maakt van eerdere brieven als basis, maar pas de invulling hiervan altijd aan. Je solliciteert namelijk bij een andere organisatie en op een andere functie.

Begin met een korte beschrijving van de aanleiding van je motivatiebrief. Benoem waarom je het bedrijf interessant vindt en wat je motivatie is voor de functie. De verdere opbouw gaat over jou als kandidaat en waarom jij zo geschikt bent voor de functie. Sluit af met dat je graag het een en ander toelicht in een persoonlijk gesprek. Je hint hiermee op een uitnodiging voor een gesprek.

 

3. Wees concreet

In veel sollicitatiebrieven staan prachtige volzinnen die erg mooi klinken, maar eigenlijk niets zeggen. Maar juist een sollicitatiebrief moet makkelijk te lezen zijn. Bij wollige taal en lange zinnen haakt je lezer af. Vermijd dus hele ingewikkelde zinnen en vage woorden.

Een hoop slechte brieven staan vol clichés die zo afgezaagd zijn dat ze ook geen inhoud meer hebben. Een goed voorbeeld hiervan is:

-          Ik ben een teamplayer, maar kan ook goed zelfstandig werken.

Dit kan eigenlijk iedereen die solliciteert. Houd dus in de gaten dat je alleen zinnen opschrijft die bijdragen aan de kernboodschap van je brief.

Vraag je bij elke zin af of deze zin toegevoegde waarde heeft en of je ‘m echt nodig hebt. Draagt het bij aan de boodschap die je over wilt brengen? Lees je brief goed na. Misschien betrap jij jezelf erop dat je in verschillende alinea’s op meerdere manieren hetzelfde vertelt.

 

4. Let op details

Leg je brief, wanneer je klaar bent met de inhoud, even een tijdje opzij voordat je ‘m controleert. Op een gegeven moment zie je namelijk de eventuele fouten ook niet meer. Laat je brief door anderen lezen omdat er altijd dingen zijn waar je over heen leest en die een ander wel ziet.

Als laatste is het belangrijk dat je eerlijk bent in je brief en je nuchter en persoonlijk blijft. Je hebt geen overdrijvingen nodig om enthousiast over te komen. Het leren schrijven van een goede sollicitatiebrief kost wat tijd en moeite, maar als je het onder de knie hebt werpt het later echt z’n vruchten af.

Onze locaties

Rotterdam

Kralingseweg 233-1
3062 CE Rotterdam
 : +31 (0)10 410 35 36
 : +31 (0)6 420 61 241
 : info@axstechniek.nl

Amsterdam


WTC - Amsterdam
 : +31 (0)20 575 31 31
 : +31 (0)6 420 61 241
 : amsterdam@axstechniek.nl

Breda

Ceresstraat 1
4811 CA Breda
 : +31 (0)76 206 10 00
 : +31 (0)6 574 43 018
 : breda@axstechniek.nl