5 belangrijke sollicitatietips van onze sollicitatietraining


Je bent een vacature tegengekomen waar je van denkt dat die op je lijf geschreven is.
Het enige wat je nu nog moet doen is solliciteren. Maar hoe zorg je ervoor dat jij je onderscheid van de rest? Dat je ervoor zorgt dat jij die baan ook daadwerkelijk krijgt? In dit artikel geven we je een aantal praktische tips!

belangrijke sollicitatietips

1. Het begint bij je CV


Als je solliciteert naar een functie is het eerste dat je meestuurt je Curriculum Vitae, oftewel je CV. Je CV is eigenlijk jouw persoonlijke visitekaartje en een belangrijk onderdeel van jouw online sollicitatie. Een duidelijk CV geeft een werkgever of detacheringsbureau een compleet beeld van jouw werkervaring en jouw persoonlijkheid. Zorg dat je hierop de meest relevante werkervaring en kwaliteiten eruit springen. De essentiële project- en werkervaring licht je toe zodat deze extra opvallen. Het is niet de bedoeling dat je CV uit heel veel onnodige pagina’s bestaat. Houd er dus rekening mee dat je CV kort, overzichtelijk en bondig is vormgegeven.

 

2. Motivatie is net zo belangrijk

Door middel van je motivatie en CV laat je een eerste indruk achter. Laat ze daarom ook door anderen lezen voordat je ze verstuurt. Je wilt namelijk echt geen taalfouten maken. De eerste selectie voor een functie wordt vaak aan de hand van je motivatie en CV gedaan. Zorg er dus voor dat deze tip top in orde zijn. In je motivatiebrief geef je aan waarom jij denkt dat jij de juiste persoon bent voor de functie. Daarnaast kun je hierin omschrijven wat voor persoon je bent en wat jij denkt toe te voegen aan een organisatie. In deze brief kun je ook al je enthousiasme overbrengen.
Maak hier dus gebruik van.

3. Voorbereiding sollicitatiegesprek

Heb je een afspraak voor een sollicitatiegesprek? Dat is natuurlijk hartstikke fijn, maar ook spannend! Het is erg belangrijk dat jij je goed voorbereid. Bekijk de website van het bedrijf en bestudeer het functieprofiel. Schrijf voor jezelf duidelijk op wat voor vragen er in je opkomen en bedenk wat jij van het gesprek verwacht. Wat verwacht jij van het bedrijf en van de werkgever?
Je kunt je daarnaast ook al voorbereiden op vragen die je kunt gaan krijgen tijdens het gesprek:

  • Wat zijn je goede eigenschappen?
  • Wat zijn minder goede eigenschappen?
  • Waarom moeten ze jou aannemen?
  • Waarom wil jij deze baan?

Probeer deze vragen voor jezelf te beantwoorden zodat je hier tijdens het gesprek niet op vast loopt. Je antwoorden moeten wel eerlijk zijn. Een cliché antwoord op de vraag: “Wat zijn je slechte eigenschappen?” werkt juist averechts. Je kunt ook vragen krijgen over bijvoorbeeld je werkervaring of hoe je met problemen omgaat op het werk. Natuurlijk kun je niet alle vragen van te voren bedenken, maar het is goed om hier wel alvast op voorbereid te zijn. Lastig? Volg dan een sollicitatietraining. Instructeurs helpen je dan bij het houden van een goed sollicitatiegsprek.

4. Het sollicitatiegesprek

Tijdens het 1e sollicitatiegesprek laat jij zien wie je echt bent. Het is dus belangrijk dat je
een goede eerste indruk van jezelf geeft. Het doel van dit gesprek is dat jij en de werkgever elkaar beter leren kennen en dat de werkgever een beeld heeft van jou als persoon. Ook kijken zowel jij als de werkgever of jullie aan elkaars verwachtingen voldoen.

Vraag je tijdens dit gesprek ook goed af of dit de baan is die je zoekt en die bij je past.

5. Enthousiasme laten merken

Ben je echt enthousiast over de functie? Laat dit dan duidelijk merken! Dit helpt je alleen maar
om uitgenodigd te worden voor een vervolggesprek. Een werkgever wil graag enthousiaste werknemers en zal hier dus positief tegenover staan. Door middel van deze tips heb je in ieder geval al een idee van hoe je het beste een sollicitatie in kan gaan.

Na deze tips toch nog niet helemaal zeker van je zaak?

AXS Techniek geeft uitgebreide sollicitatietraining voordat je op gesprek gaat.
Zo ga je een stuk zelfverzekerder en goed voorbereid het gesprek in.

Onze locaties

Rotterdam

Kralingseweg 233-1
3062 CE Rotterdam
 : +31 (0)10 410 35 36
 : +31 (0)6 420 61 241
 : info@axstechniek.nl

Amsterdam


WTC - Amsterdam
 : +31 (0)20 575 31 31
 : +31 (0)6 420 61 241
 : amsterdam@axstechniek.nl

Breda

Ceresstraat 1
4811 CA Breda
 : +31 (0)76 206 10 00
 : +31 (0)6 574 43 018
 : breda@axstechniek.nl