Jouw adviseur... Rebecca van der Kruit

Deze week weer een nieuw interview met adviseur Rebecca (afdeling Werktuigbouw) over haar ervaringen bij AXS Techniek, haar werkzaamheden en haar visie op de technische arbeidsmarkt. Hoe pakt zij BBL-trajecten aan en hoe gaat zij precies te werk? Lees snel verder en leer Rebecca beter kennen! 

Rebecca van der Kruit

Jouw adviseur… Rebecca van der Kruit

Rebecca, kan je iets meer over jezelf vertellen?

Ik ben Rebecca van der Kruit, 25 jaar. Ik ben na mijn opleiding Communicatie aan de Hogeschool Rotterdam gestart bij AXS Techniek. Na mijn studie ben ik direct overgestapt naar deze fulltimebaan. Ik woon samen met mijn vriend in Hendrik-Ido-Ambacht. In mijn vrije tijd ben ik sportief bezig, ik doe sinds kort aan kickboksen.

Wanneer ben je hier precies begonnen?

In maart 2015 ben ik begonnen, dus in maart 2018 ben ik drie jaar bij AXS Techniek werkzaam.

Wat heb je die drie jaar allemaal gedaan binnen AXS?

Ik ben hier begonnen met het standaard inwerktraject. Ik heb mezelf in de periode dat ik hier werk ontwikkeld en werk nu volledig zelfstandig. Onder andere klantbezoeken, intakes houden met kandidaten en onderhandelen. Het commercieel denken en handelen heb ik hier ook erg ontwikkeld. Daarnaast pak ik sinds een jaar het BBL-traject binnen AXS op. Hiervoor bezoek ik een aantal beurzen en bijeenkomsten om kandidaten en leerlingen te werven.  

Wat heeft jou geholpen bij de ontwikkelingen en zelfstandigheid in jouw functie?

Op dit moment heb ik een groot aantal externe trainingen gehad die je erbij helpen om als adviseur te groeien. De komende jaren blijven er nieuwe trainingen bijkomen. Hier leer je hoe je bepaalde situaties in dit vak moet aanpakken. Daarnaast krijg je begeleiding op kantoor van mensen die er al heel lang zitten en aan hun kan je altijd vragen stellen. Dat zijn dingen die mij heel erg hebben geholpen om mezelf te ontwikkelen en zelfstandig te worden in mijn werkzaamheden.  

Wat maakt werken voor AXS Techniek zo leuk?

Dat is de voldoening die ik krijg bij een plaatsing. Daar word ik heel blij van en dat is ook het leukste aan mijn werk. Een kandidaat is misschien al langere tijd op zoek en dat jij een passende vacature voor hem hebt en een oplossing biedt voor beide partijen, dat vind ik tof. Je maakt daar kandidaten echt gelukkig mee. Daar gaat soms een lange weg aan vooraf, maar als je er daadwerkelijk komt dan weet je waarvoor je het doet.

Zijn er dingen binnen AXS die uniek voor jou zijn?

Wat ik heel uniek vind aan AXS Techniek als bedrijf zijn de dingen die er extra voor je gedaan worden. Denk hierbij aan trainingen en cursussen. Het contact onderling is erg leuk, de sfeer is informeel en we kunnen in hele korte lijnen naar elkaar schakelen. Er wordt veel georganiseerd om een hecht team te creëren. Je bent vrij om zelf nieuwe dingen te bedenken en input te geven binnen de organisatie.

Daarnaast word ik betrokken bij interne sollicitatieprocedures. Ik vind het erg leuk om daar deel van uit te maken.  

Wat ook erg uniek is, is dat iedereen bij AXS Techniek binnen de AXS structuur zijn eigen werkwijze heeft. Ik werk bij bepaalde zaken anders dan mijn collega’s en dat werkt het beste voor mij. Ik probeer zo uniek en behulpzaam te zijn voor mijn kandidaten.

En hoe vergaat dat?

Mijn werkwijze pakt in veel gevallen goed uit en in sommige gevallen iets minder. Daar leer ik van en dat verbeter ik voor de volgende keer. Ik ben erg eerlijk naar mijn kandidaten toe. Ik leg bijvoorbeeld uit wat ik in het proces wil gaan doen en dat is iets wat veel kandidaten fijn vinden. Ik sta achter deze werkwijze en ik merk dat veel kandidaten dan ook sneller geneigd zijn om terug te komen. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ik een goede indruk achterlaat bij mijn kandidaten en klanten.

Je gaf eerder in ons gesprek aan voldoening te halen uit plaatsingen en mensen gelukkig maken. Waar haal je nog meer voldoening uit?

Ik ben erg gegroeid in mijn werkzaamheden, waaronder onderhandelen. Nu ik meer ervaring heb opgedaan en mezelf hierin heb ontwikkeld vind ik het nog leuker om te doen en daadwerkelijk iets voor AXS Techniek te kunnen betekenen.

Ook vind ik klantbezoeken erg leuk. Het is leuk om te zien dat je goede relaties opbouwt en naast zakelijke ook gezellige gesprekken kan hebben. Bij sommige klanten kan ik onaangekondigd naar binnen lopen en vrijblijvend en ontspannen het gesprek aangaan. Dit vind ik erg prettig.

Stel, jij bent werkzoekende. Waarom zou jij voor AXS Techniek kiezen?

Ik zou voor AXS Techniek kiezen omdat wij echt in detail willen weten wie de kandidaat is. We willen weten wat je kan en wat er echt bij je past zodat wij de juiste match kunnen maken.

Vaak is het zo dat bureaus een paar vacatures doorsturen naar kandidaten die deels of helemaal niet aansluiten bij de wensen en eisen van die kandidaat. Dat betekent dat je niet goed luistert naar die persoon en bij AXS gebeurt dit wél. Als kandidaat zou ik het erg prettig vinden als er geluisterd wordt en er vacatures worden gestuurd die daadwerkelijk bij mij passen.

Wat is jouw visie op de technische arbeidsmarkt?

Mijn visie is dat er ontzettend veel vacatures zijn en weinig technisch personeel. Veel bedrijven hebben plaatsen vrij voor technisch personeel, maar de juiste kandidaten zijn moeilijk te vinden. Wanneer ik een geschikte kandidaat heb kan ik deze vrijwel direct op de goede plek zetten.

Op de lange termijn zal dit een probleem gaan worden. Veel jongeren zijn niet meer geïnteresseerd in de techniek. Hierdoor worden de aanmeldingen op technische scholen minder. Er is een terugloop aan Mbo-studenten. Laatst was ik bij een presentatie waar dit allemaal in vermeld stond. Wij richten ons veel op Mbo-functies, dus moeten we oplossingen bedenken om onze vacatures zo goed mogelijk in te vullen.

Jij bent momenteel bezig met het BBL-traject. Hoe denk je dat dit in de toekomst gaat verlopen?

Het initiatief vanuit de scholen kan verbeterd worden. Ze organiseren BBL-beurzen waar ze bedrijven zoals AXS Techniek uitnodigen. Zo kunnen de leerlingen van de scholen kijken of er een partij bij zit waar zij een BBL-opleiding kunnen volgen. Maar er kan en moet nog meer gedaan worden.

Veel Mbo-studenten hebben een BBL-plek nodig, dus er zal altijd vraag en aanbod zijn. Het is alleen erg lastig om als detacheringsbureau een plek te krijgen in deze markt. We moeten een zo goed mogelijk aanbod creëren voor student en bedrijf. Nu zijn we het aantal BBL-leerlingen en BBL-plekken aan het uitbreiden. Het proces loopt af en toe stroef, maar we werken er hard aan om dit te ontwikkelen en verbeteren.  

Hoe zie je de rol van AXS Techniek in die BBL-markt?

AXS Techniek heeft een ontzettend groot netwerk met klanten die vaak aangeven dat ze BBL-leerlingen willen aannemen. We moeten nu goed onder de aandacht brengen aan studenten dat we BBL-plekken beschikbaar hebben binnen ons brede netwerk. We kunnen veel betekenen voor leerlingen bij bedrijven waar ze misschien uit zichzelf niet waren binnen gekomen.

Onze locaties

Rotterdam

Kralingseweg 233-1
3062 CE Rotterdam
 : +31 (0)10 410 35 36
 : +31 (0)6 420 61 241
 : info@axstechniek.nl

Amsterdam


WTC - Amsterdam
 : +31 (0)20 575 31 31
 : +31 (0)6 420 61 241
 : amsterdam@axstechniek.nl

Breda

Ceresstraat 1
4811 CA Breda
 : +31 (0)76 206 10 00
 : +31 (0)6 574 43 018
 : breda@axstechniek.nl