• Maak meer.

    In assemblage. Vacatures en professionals bij AXS.

Voor tijdelijk, vast of freelance/ZZP

Wat is assemblage?

We geven je een overzicht van de belangrijkste aspecten van assemblage, een belangrijk proces in de maakindustrie. Assemblage gaat over het samenstellen van verschillende onderdelen tot een volledig product. Het is een belangrijk onderdeel van de productie van bijvoorbeeld robots, machines, elektronica, auto's en hightech apparatuur. Ook leer je in dit artikel meer over de verschillende assemblageprocessen, de rollen binnen assemblage en de toekomst van assemblagetechnologie.

Assemblage technieken en processen

Laten we eerst eens kijken naar de verschillende assemblagetechnieken en processen. Assemblage maakt gebruik van verschillende methoden, systemen en componenten om tot een volledig product te komen. Elk productieproces vereist een unieke kwaliteitscontrole behandeling. Kabelbomen worden bijvoorbeeld ontworpen op basis van geometrische en elektrische vereisten en gebruikt in diverse industrieën voor het overbrengen van signalen of elektrische energie.


Uit de praktijk

Ervaringen van onze specialisten

Assemblage in diverse industrieën

Assemblage is in verschillende sectoren van toepassing, waaronder de machinebouw, elektronica en automotive industrieën. Zo worden in de elektronica-industrie bijvoorbeeld veel printplaten geassembleerd en kabelbomen (een bundel van elektrische draden) gemaakt voor verschillende toepassingen. En in de automotive industrie wordt assemblage gebruikt voor het maken van complete auto's en het monteren van verschillende componenten. Kortom, assemblage is van toepassing in verschillende sectoren en wordt gebruikt voor uiteenlopende toepassingen.


Vind de juiste baan in elektrotechniek via AXS

Verschil tussen assemblage en montage

Een belangrijke vraag die vaak gesteld wordt, is wat het verschil is tussen assemblage en montage. Het begrip montage wordt vaak gebruikt om het in elkaar zetten van producten te duiden, terwijl assemblage een bredere vergelijking is die betrekking heeft op het maken van complexe producten door het samenvoegen van verschillende onderdelen. Een assembleur zal onderdelen samenvoegen tot een complex product, terwijl een monteur bijvoorbeeld een enkel onderdeel in een product zal monteren.

Je hoeft niet perse ervaring te hebben om te werken als assemblagemedewerker, maar het is wel belangrijk dat je nauwkeurig en precies kan werken. Werkgevers vragen vaak om affiniteit met elektrotechniek, fijnmechanica of mechatronica en een LBO of MBO denk- en werkniveau. Je verdient doorgaans tussen de € 2.400,- en € 3600,- bruto per maand, afhankelijk van opleiding, ervaring en inzet.

Als je meer ervaring hebt in assemblage, zou je kunnen overwegen om te solliciteren voor een functie als assemblage monteur. 

Om deze functie te bekleden is vaak een MBO-opleiding in de richting van werktuigbouwkunde of mechatronica vereist. Het salaris van een assemblage monteur ligt vaak hoger dan dat van een assemblagemedewerker en is ook afhankelijk van de ervaring en opleiding.

Functies binnen assemblage

Als assembleur heb je een belangrijke rol binnen het assemblageproces. Je bent verantwoordelijk voor het samenvoegen van verschillende onderdelen tot een complex product. Andere rollen in de assemblage zijn bijvoorbeeld productiemedewerkers en assemblagemonteurs. Als productiemedewerker ben je verantwoordelijk voor het uitvoeren van een specifieke taak binnen het assemblageproces, zoals het in elkaar zetten van een specifiek onderdeel. Een assemblagemonteur is daarentegen verantwoordelijk voor het monteren van onderdelen en het controleren van de kwaliteit van het product. Het takenpakket van een assemblage medewerker kan verschillen per bedrijf en product, maar het doel is altijd hetzelfde: het creëren van een hoogwaardig, complex product.

Opleiding en vaardigheden voor assemblage beroepen

Als je geïnteresseerd bent in een carrière in assemblage, zijn er verschillende vaardigheden en eigenschappen die je kunnen helpen bij het uitvoeren van deze functie. Een assemblage medewerker is verantwoordelijk voor het samenstellen van onderdelen en producten. Het is daarom belangrijk dat je zorgvuldig te werk gaat, oog hebt voor detail en nauwkeurig werkt. Ook is het van belang dat je gestructureerd kunt werken en over doorzettingsvermogen beschikt. Jouw inzet en toewijding kunnen immers bijdragen aan een efficiënt productieproces en een hoge kwaliteit van de eindproducten. Wanneer je een diploma wilt halen in het vakgebied assemblage begin je met een mbo 2 opleiding als assemblagetechnicus.

Assemblagebedrijven en de specialisaties

Als je geïnteresseerd bent in een carrière in de assemblagebranche zijn er verschillende typen assemblagebedrijven met elk hun eigen specialisaties, productieprocessen en expertisegebieden. Zo zijn er bedrijven die zich specialiseren in het assembleren van elektronica, terwijl andere bedrijven zich focussen op het produceren van machines. Als je een opleiding in assemblage hebt afgerond, kun je bij verschillende bedrijven aan de slag. Deze bedrijven bieden oplossingen voor diverse branches en richten zich op industriële toepassingen. Bijvoorbeeld, een bedrijf kan gespecialiseerd zijn in het leveren van kwaliteitsproducten en beschikken over moderne testapparatuur en een kwaliteitscontroleur. Een ander bedrijf kan nauw samenwerken met een bekend merk en beschikken over
geavanceerde apparatuur zoals een automatische lasrobot en assemblagelijn.
AXS Service en support

Hulp nodig?

Neem contact op met mij of één van onze adviseurs.
AXS Service en support Service & support