• Maak meer.

    In elektrotechniek. Vacatures en professionals bij AXS.

Voor tijdelijk, vast of freelance/ZZP

Wat is elektrotechniek?

Benieuwd wat elektrotechniek inhoudt? Elektrotechniek is een technische discipline die zich bezighoudt met elektriciteit en elektromagnetische velden. Het vakgebied heeft veel toepassingen in ons dagelijks leven, waaronder apparaten zoals smartphones en computers, maar ook bijvoorbeeld verlichtingssystemen en energiecentrales. Elektrotechniek speelt dus een belangrijke rol in onze moderne samenleving. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillende aspecten van het vakgebied, van opleidingseisen tot carrièrepaden en relevante toepassingen.

Overzicht van elektrotechniek als vakgebied

Als je eenmaal weet wat elektrotechniek inhoudt, is het goed om meer te weten te komen over de verschillende specialisaties binnen het vakgebied. Elektrotechnici en elektromonteurs kunnen zich specialiseren in energietechniek, meet- en regeltechniek, telecommunicatietechniek en dataverkeer. Bij energietechniek ligt de focus op productie, distributie en gebruik van elektrische energie. Meet- en regeltechniek richt zich op het meten van fysieke grootheden zoals temperatuur of druk en deze vervolgens regelen. Telecommunicatietechniek houdt zich bezig met communicatie via bijvoorbeeld mobiele telefoons of internet. En bij dataverkeer gaat het om het verzenden van digitale informatie door middel van kabels of draadloze verbindingen. Er zijn dus veel verschillende mogelijkheden binnen het brede vakgebied van de elektrotechniek.


Uit de praktijk

Ervaringen van onze specialisten

Onderwijs en opleidingseisen voor een carrière in elektrotechniek

Als je geïnteresseerd bent in een carrière in de elektrotechniek, zijn er verschillende opleidingen en opleidingseisen waar je rekening mee moet houden. De juiste opleiding is belangrijk om aan de slag te kunnen gaan als bijvoorbeeld elektromonteur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de mbo-opleiding elektrotechniek op niveau 2 of 3. Ook kun je ervoor kiezen om verder te studeren met de bacheloropleiding op hbo-niveau. Als je ouder bent dan 21 jaar en niet aan de vereisten voldoet, kun je nog steeds proberen toegelaten te worden door middel van het afleggen van een toelatingsonderzoek dat bestaat uit een taaltoets en toelatingstoetsen voor Wiskunde B en Natuurkunde. Daarnaast kun je op onze website ook meer informatie vinden over vacatureoverzichten en loopbaanadvies in de elektrotechniek.


Vind de juiste baan in elektrotechniek via AXS

Werkgelegenheid en carrière paden in elektrotechniek

Na het behalen van de juiste diploma’s en/of werkervaring zijn er veel beroepen beschikbaar in de elektrotechniek. Denk hierbij aan functies zoals elektrotechnisch ingenieur, elektromonteur, werkvoorbereider, projectleider, uitvoerder en meer. Om je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten, is het belangrijk om over een VCA-diploma te beschikken. De positie op de arbeidsmarkt van elektrotechnici is sterk en er wordt steeds meer waarde gehecht aan de vaardigheden die nodig zijn in deze sector. Op onze website vind je ook meer informatie over actuele vacatureoverzichten en loopbaanadvies in de elektrotechniek.

Belang van veiligheidsvoorschriften en normen

Veiligheid is een een zeer belangrijk aspect binnen het werkveld. Elektrische installaties moeten voldoen aan bepaalde normen om ongelukken te voorkomen. Zo moeten elektrische installaties veilig zijn volgens de NEN1010 en NEN3140 normen om branden en elektrische schokken te voorkomen. Het werken aan elektrische installaties moet altijd spanningsloos gebeuren. Daarnaast moeten er voldoende aardingsvoorzieningen en groepen met de juiste waarde en karakteristiek aanwezig zijn bij elektrische installaties. Zorg dat je op de hoogte bent van deze veiligheidsvoorschriften zodat je veilig kunt werken als elektrotechnicus.

Werkomgevingen voor professionals in elektrotechniek

Elektromonteurs werken op diverse plekken, waaronder woningen, kantoren, winkels, fabrieken en elektriciteitscentrales, zowel binnen als buiten. Als elektromonteur werk je altijd waar elektrische installaties te vinden zijn of waar ze juist geïnstalleerd moeten worden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je aan het werk bent in een nieuwbouwwoning om alle stopcontacten te plaatsen of dat je bezig bent met onderhoud aan een transformatorhuisje op straat. Als elektromonteur kun je naast deze locaties ook terecht komen in bijvoorbeeld ziekenhuizen of datacenters.

Salarissen en baankansen in elektrotechniek

Je bent nu vast benieuwd naar de salarissen en baankansen van een carrière in de elektrotechniek. Als beginnend elektricien of elektromonteur kun je rekenen op een startsalaris dat afhankelijk is van je opleidingsniveau en ervaring. Dit startsalaris kan al snel stijgen naarmate je meer ervaring opdoet binnen het vakgebied. Er zijn veel mogelijkheden voor ontwikkeling en specialisatie binnen de elektrotechniek, wat zorgt voor goede baankansen op lange termijn. Het is dus niet alleen een interessante maar ook een financieel aantrekkelijke keuze om te kiezen voor een carrière in de elektrotechniek.

Relevante toepassingen van elektrotechniek in het dagelijks leven

Elektrotechniek speelt een belangrijke rol in ons dagelijks leven. Het wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken met behulp van duurzame energiebronnen en nucleaire energie. Ook installatietechniek is aanwezig in bijna elk gebouw en omvat verschillende componenten zoals elektrische installaties, verwarmingsinstallaties, sanitaire installaties en gebouwbeheersystemen. Of het nu gaat om verlichting, huishoudelijke apparaten of mobiele telefoons, elektrotechniek maakt ons leven gemakkelijker en comfortabeler. Als je geïnteresseerd bent in dit vakgebied zijn er verschillende opleidingen beschikbaar voor zowel beginners als gevorderden. Blijf jezelf ontwikkelen binnen deze sector, want de technologie blijft zich voortdurend verbeteren en vernieuwen.
AXS Service en support

Hulp nodig?

Neem contact op met mij of één van onze adviseurs.
AXS Service en support Service & support