• Maak meer.

    In engineering. Vacatures en professionals bij AXS.

Voor tijdelijk, vast of freelance/ZZP

Wat is engineering?

Benieuwd naar wat engineering precies inhoudt? Bij engineering draait het om het bedenken en in veel gevallen het ontwerpen van producten, machines of onderdelen waarbij vaak het doel ligt op het ontwikkelen en/of verbeteren van technische systemen en producten. Hierbij wordt gebruikgemaakt van natuurkunde, wiskunde en andere technische kennis. Ingenieurs zijn vaak gespecialiseerd in een specifiek vakgebied zoals bouwkunde, elektrotechniek of werktuigbouwkunde. Een samenvoeging van de laatstgenoemde twee heet mechatronica. Engineering komt op alle niveaus voor: mbo, hbo en wo. In dit artikel lees je alles over de verschillende disciplines binnen de engineering, opleidingseisen en loopbaanmogelijkheden.

Verschillende disciplines binnen de engineering

Er zijn verschillende disciplines binnen de engineering waarin je je kunt specialiseren. Zo is er bijvoorbeeld Technical Computer Science, een combinatie van computerwetenschappen, elektrotechniek en bedrijfsinformatietechnologie. Hierbij gaat het om het ontwerp en de ontwikkeling van software voor technische systemen en producten. Daarnaast heb je Mechanical Engineering, waarbij het uitvinden, ontwerpen, verbeteren en onderhouden van machines, constructies en processen centraal staat. Ook assemblageprocessen spelen hierbij een belangrijke rol. Andere technische disciplines zijn bijvoorbeeld Elektrotechniek, Chemische Technologie en Civiele Techniek, Mechatronica, maar ook bij de studies Industrieel Product Ontwerp en Bouwkunde komt engineering om de hoek kijken.


Uit de praktijk

Ervaringen van onze specialisten

Werkgelegenheid en rollen in de engineering

Als je eenmaal bent opgeleid tot ingenieur zijn er verschillende functies en specialisaties waarin je kan werken. Er is veel werkgelegenheid voor ingenieurs en daarom is het handig om te weten welke sectoren interessant kunnen zijn. Zo kun je bijvoorbeeld aan de slag als project engineer, software engineer of product engineer. Maar ook sales engineer, werkvoorbereider, manufacturing engineer en projectleider behoren tot de mogelijkheden. Benieuwd naar vacatures binnen de engineering? Neem dan eens een kijkje op ons vacatureoverzicht!


Vind de juiste baan in elektrotechniek via AXS

Salaris van een engineer

Nu je weet welke functies en specialisaties er zijn binnen de engineering, ben je vast ook benieuwd naar het salaris van een engineer. Het salaris is afhankelijk van de bedrijfstak, het bedrijf waarvoor je werkt, opleidingsniveau en werkervaring. Gemiddeld ligt het startsalaris rond de €2.500,- voor mbo, €2.800,- hbo, €3.000,- voor wo, en €3.200,- voor een master. Naarmate je meer ervaring opdoet kan dit bedrag oplopen tot €5.000,- euro of zelfs hoger. Benieuwd naar specifieke vacatures en ZZP-opdrachten voor engineers? Neem dan eens een kijkje op ons vacatureoverzicht!

Werkomgeving en taken van engineers

De werkzaamheden en werkomgeving van een engineer zijn heel divers. Als engineer houd je je bezig met technisch onderzoek verrichten, bouwtekeningen maken, berekeningen maken, testen van materialen, de nieuwste technische ontwikkelingen bijhouden en contact onderhouden met leveranciers. Werktijden kunnen vast of projectmatig/onregelmatig zijn en ingenieurs hebben veel contact met andere beroepen. Dit kan variëren van management tot uitvoerend personeel. Het werkveld voor engineers is divers en varieert van bedrijven die zich richten op productontwikkeling tot aan bedrijven die zich richten op adviesdiensten.

Het belang van ingenieurs in de samenleving

Als engineer ben je een belangrijke speler in de samenleving. Computerwetenschappers en ingenieurs kunnen uitdagingen aangaan op gebieden zoals milieu en gezondheidszorg. Denk bijvoorbeeld aan het ontwerpen van duurzame energiesystemen of medische apparatuur om levens te redden. Ingenieurs zijn ook betrokken bij infrastructuurprojecten, zoals het bouwen van bruggen en wegen. Ze hebben niet alleen technische kennis, maar ook creativiteit en probleemoplossend vermogen nodig om deze projecten tot een succesvol einde te brengen. Kortom, als engineer draag je bij aan de veranderingen die onze wereld vormgeven en maak je deel uit van een dynamisch en belangrijk beroepenveld.

Een carrière pad kiezen in de engineering

Als je geïnteresseerd bent in een carrière in de engineeringbranche, zijn er verschillende disciplines en beroepen om uit te kiezen. Het is belangrijk om te overwegen welke discipline het beste bij jou past en wat voor soort werk je leuk vindt. Werktuigbouwkunde, elektrotechniek, technische informatica en civiele techniek zijn slechts enkele van de vele mogelijkheden binnen de engineeringbranche. Daarnaast is het belangrijk om goede opleidingen te volgen en relevante ervaring op te doen via stages of afstudeerprojecten. Met de juiste opleiding en ervaring kun je een succesvolle loopbaan hebben als ingenieur en bijdragen aan innovatieve projecten die onze samenleving ten goede komen!
AXS Service en support

Hulp nodig?

Neem contact op met mij of één van onze adviseurs.
AXS Service en support Service & support