• wat is installatie­techniek?

    Lees hier alles over installatietechniek

Ontdek het vakgebied

Installatie­techniek

Installatietechniek kom je tegen op veel plekken in ons dagelijks leven, zoals bijvoorbeeld de verwarming in huizen, het leidingwerk waardoor we water hebben en de nu nog op gas aangesloten fornuizen in de keuken. Onder installatietechniek vallen o.a. technische installaties voor centrale verwarming, vloerverwarming, warmtepompen, gas, water, sanitair en elektrotechniek . Installatietechniek is van groot belang voor de functionaliteit, veiligheid en duurzaamheid van gebouwen en infrastructuren. Een goed werkend en onderhouden systeem zorgt bijvoorbeeld voor een prettig binnenklimaat, energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot. In dit artikel gaan we dieper in op wat installatietechniek precies inhoudt en welke aspecten hierbij komen kijken. Zo krijg jij een beter beeld van wat installatietechniek voor jou kan betekenen en waarom het vakgebied zo belangrijk is in ons dagelijks leven.

Het verschil tussen installatie­techniek & elektro­techniek

Hoewel installatietechniek en elektrotechniek vaak hand in hand gaan, zijn er belangrijke verschillen tussen beide vakgebieden. Zo heb je ‘werktuigbouwkundige installatietechniek’, ook wel bekend als W-installaties. Onder werktuigbouwkundige installatietechniek vallen onder andere sanitaire installaties, riolering en de klimaat technische installaties. Een bedrijf wat gespecialiseerd is in de W-installaties houdt zich bijvoorbeeld bezig met gas, centrale verwarming, water, airco-systemen en warmte-terugwin-installaties.

Elektrotechniek, ook wel bekend als E-installaties, betreft elektriciteit en elektrische installaties. In de elektrotechniek wordt de term ‘installatietechniek’ vaak gebruikt om het installeren van elektrotechnische installaties en apparaten te omschrijven. Een E-installateur is verantwoordelijk voor alle werkzaamheden rondom elektrotechnische installaties, zoals het onderhouden van elektrische apparaten, schakelmateriaal, bedradingen en het oplossen van storingen.

Uit de praktijk

Ervaringen van onze specialisten

Waarom installatie technieken belangrijk zijn voor duurzaamheid en energie-efficiëntie

Binnen de installatietechniek zijn er diverse technieken die professionals toepassen om efficiënte en effectieve technische installaties te realiseren. Werktuigbouwkundige installaties omvatten zoals eerder omschreven onder andere verwarmingsinstallaties, koelinstallaties, sanitaire installaties, gebouwbeheersystemen en leidingsystemen. Een installatiemonteur of installateur is verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van klimaatinstallaties (verwarming, ventilatie en koeling). Na de installatie van de technische installaties is een onderhoud/servicemonteur verantwoordelijk voor het onderhouden van de installaties en het oplossen van diverse storingen. Bij het maken en onderhouden van deze installaties is het belangrijk om rekening te houden met de duurzaamheid en energie-efficiëntie.

Het is ook van belang dat de installaties veilig, betrouwbaar en comfortabel zijn voor de gebruiker. Om deze reden hebben installateurs goede kennis en vaardigheden nodig op het gebied van regelgeving en veiligheid.

De diversiteit aan technieken binnen de installatietechniek maakt het een uitdagend en veelzijdig vakgebied. Als installateur heb je dan ook een belangrijke rol bij het creëren en onderhouden van veilige en comfortabele woon- en werkomgevingen. Het is een vakgebied waarin je altijd blijft leren en waarin je jezelf kunt blijven ontwikkelen.

Vind de juiste baan in installatietechniek via AXS

Werkgelegen­heid en baankansen in de installatie­techniek

Er is een voortdurende vraag naar gekwalificeerde professionals in de installatietechniek, met diverse vacatures in loondienst en ZZP-opdrachten. Na het volgen van een opleiding in installatietechniek kun je aan de slag als bijvoorbeeld installatiemonteur, onderhoudsmonteur, servicemonteur of gebouwbeheerder. Er is vooral behoefte aan ervaren installatiemonteurs die zich hebben gespecialiseerd in bepaalde vakgebieden, zoals klimaatinstallaties of sanitair. Maar ook allround monteurs die zowel W-installaties als E-installaties kunnen aanleggen zijn gewild.

Wat doet een installatie­monteur die werkzaam is in de installatie­techniek?

Als installatiemonteur ben je verantwoordelijk voor de installatie van bijvoorbeeld cv-ketels, warmtepompen, vloerverwarming, waterleidingwerk, ventilatie en sanitair. Installatiebedrijven bieden veel fulltime functies in loondienst, maar ook ZZP-opdrachten behoren tot de mogelijkheden. Er zijn veel vacatures en ZZP-opdrachten beschikbaar in de installatietechniek, waardoor je veel keuze hebt en kunt werken bij een bedrijf dat het beste bij jou past. Dus als je op zoek bent naar een uitdagende en veelzijdige baan, kijk dan zeker naar de vacatures en ZZP-opdrachten in de installatietechniek.

Wat doet een installatie­bedrijf?

Een installatiebedrijf houdt zich bezig met het ontwerpen, installeren, onderhouden en repareren van technische installaties en systemen. Dit kan voor zowel elektrotechnische installaties als voor werktuigbouwkundige- en sanitaire installaties zijn. Een installatiebedrijf heeft als taak om alles te regelen wat te maken heeft met de technische systemen en installaties. Zo adviseren installatiebedrijven de klant over welke installaties het meest geschikt zijn voor een bepaalde situatie. Zorgen zijn voor het ontwerpen en installeren van de installatie. Na de installatie is het installatiebedrijf vaak ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de installatie, het repareren van de installaties als deze defect zijn en ten slotte het oplossen van storingen.

Beschikbare beheer­technicus vacatures en ZZP opdrachten

Interesse gekregen om werkzaam te zijn binnen de installatietechniek en benieuwd naar de opties? Check dan al onze vacatures en ZZP opdrachten binnen de installatietechniek of stel direct je vragen via onze contactgegevens!

Welke CAO heeft installatie­techniek?

De arbeidsvoorwaarden binnen de installatietechniek worden geregeld door de cao M&T: Technisch Installatiebedrijf. Deze cao biedt werknemers in de installatietechniek duidelijkheid en zekerheid op het gebied van salaris, vakantie, pensioen, arbeidsuren en overige secundaire arbeidsvoorwaarden. De cao M&T Technisch Installatiebedrijf loopt tot 1 april 2024 en valt onder de sector Metaal en Techniek. Het is erg belangrijk om te weten welke cao van toepassing is als je in de installatietechniek werkt of wilt gaan werken. Zo weet je zeker dat je de juiste arbeidsvoorwaarden hebt en weet je waar je aan toe bent. Meer informatie over de cao en de arbeidsvoorwaarden die daarbij horen kun je opvragen bij een van de adviseurs van AXS Techniek.
AXS Service en support

Hulp nodig?

Neem contact op met mij of één van onze adviseurs.
AXS Service en support Service & support