• Maak meer.

    In mechatronica. Vacatures en professionals bij AXS.

Voor tijdelijk, vast of freelance/ZZP

Wat is mechatronica?

Ben jij geïnteresseerd in techniek en wil je weten wat mechatronica precies inhoudt? In dit artikel leer je alles over deze spannende technische discipline. Mechatronica combineert mechanische, elektronische en software-elementen om innovatieve oplossingen te creëren voor complexe problemen. Het vakgebied heeft de afgelopen jaren een enorme groei doorgemaakt en biedt talloze carrièremogelijkheden. Of je nu net begint aan je studie of al ervaring hebt in het veld, dit artikel geeft je alle informatie die je nodig hebt over mechatronica.

Waar wordt mechatronica toegepast?

Nu je weet dat mechatronica een multidisciplinair vakgebied is dat zich richt op de combinatie van werktuigbouwkunde, elektrotechniek en informatica om complexe systemen te ontwerpen, maken en testen, vraag jij je misschien af waar dit vakgebied toegepast wordt. Mechatronica vindt zijn toepassing voornamelijk in de machinebouw en industriële automatisering. Dit biedt talloze mogelijkheden voor werk als assemblagemonteur, service monteur, field service engineer, adviseur, projectleider of teamleider. Als je geïnteresseerd bent in vacatures binnen werktuigbouwkunde of electronica, dan is het goed om te weten dat er veel vraag is naar professionals met kennis van mechatronica. Kortom, mechatronica biedt vele kansen voor een uitdagende carrière.


Uit de praktijk

Ervaringen van onze specialisten

Onderwijs in mechatronica

Als je geïnteresseerd bent in een opleiding mechatronica, zijn er verschillende mogelijkheden beschikbaar. Zo kun je kiezen tussen voltijd of deeltijdopleidingen van twee, drie of vier jaar, met acht modules voor de deeltijdvariant. Je kan dit zowel volgen op mbo als hbo. Het is belangrijk om te weten dat wiskunde B op havo-niveau vereist is voor een opleiding Hbo Mechatronica. Daarnaast kan het Keuzedeel Doorstroom HBO Wiskunde voor Techniek worden gevolgd op het mbo als voorbereiding. De opleiding tot mechatronicus is geschikt voor mensen die interesse hebben in technologie en die graag werken aan complexe machines en systemen. De praktijkgerichte studie leert studenten hoe ze mechanische-, elektronische-, en besturingstechnologieën kunnen combineren om zo nieuwe producten en diensten te ontwikkelen.


Vind de juiste baan in elektrotechniek via AXS

Werkgelegenheid in het veld van mechatronica

Als je eenmaal je opleiding Mechatronica hebt afgerond, zijn er verschillende banen beschikbaar waarin je jouw vaardigheden kunt gebruiken. Mechatronica-afgestudeerden kunnen bijvoorbeeld aan de slag als asseblage monteur, field service engineer, mechanical design engineer, industrieel automatiseerder of projectleider. Er zijn voldoende vacatures te vinden voor mensen met kennis van mechatronica en andere technische disciplines. Een handig hulpmiddel bij het zoeken naar vacatures is een vacatureoverzicht mechatronica op internet. Hier vind je alle openstaande vacatures op één plek en kun je gemakkelijk zoeken naar banen die aansluiten bij jouw ervaring en vaardigheden.

Belang van teamwork en communicatie

Naast kennis van mechanica, elektronica, software en meet- en regeltechniek is goede communicatie en samenwerking belangrijk voor monteurs mechatronica. Zij werken vaak samen met engineers, lassers of andersoortige monteurs om machines te assembleren en repareren. Goede communicatie zorgt ervoor dat iedereen op de hoogte is van wat er gebeurt en dat je goed kunt overleggen over eventuele problemen. Samenwerking is essentieel om projecten tot een succesvol einde te brengen. Je moet als team kunnen presteren om het beste resultaat te behalen. Het is daarom belangrijk om tijdens je opleiding ook aandacht te besteden aan deze vaardigheden.

Vooruitgang in technologie en invloed op mechatronica

Naast deze vaardigheden is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de vooruitgang in technologie. De minor Robotisering is bijvoorbeeld een uitstekende manier om meer te leren over onderzoek en probleemoplossing door middel van robotisering. Er is een groeiende vraag naar vakmensen in de sector die op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen en trends. Als je geïnteresseerd bent in een carrière in mechatronica, bekijk dan eens het vacatureoverzicht machinebouw of het vacatureoverzicht robotica om ideeën op te doen voor mogelijke werkgevers.

Groeiperspectieven in het vakgebied mechatronica

Als je geïnteresseerd bent in een carrière in de assemblagebranche zijn er verschillende typen assemblagebedrijven met elk hun eigen specialisaties, productieprocessen en expertisegebieden. Zo zijn er bedrijven die zich specialiseren in het assembleren van elektronica, terwijl andere bedrijven zich focussen op het produceren van machines. Als je een opleiding in assemblage hebt afgerond, kun je bij verschillende bedrijven aan de slag. Deze bedrijven bieden oplossingen voor diverse branches en richten zich op industriële toepassingen. Bijvoorbeeld, een bedrijf kan gespecialiseerd zijn in het leveren van kwaliteitsproducten en beschikken over moderne testapparatuur en een kwaliteitscontroleur. Een ander bedrijf kan nauw samenwerken met een bekend merk en beschikken over
geavanceerde apparatuur zoals een automatische lasrobot en assemblagelijn.
AXS Service en support

Hulp nodig?

Neem contact op met mij of één van onze adviseurs.
AXS Service en support Service & support